PSD continuă lupta împotriva legii penale, dar președintele se arată a fi pe poziții în lupta împotriva anticorupției. De partea sa se arată un aliat puternic: Bruxelles. De suferit vor avea tot cetățenii spectatori la acest război ce pare neterminat

Omul orchestră împotriva Justiției și a luptei anticorupție, Florin Iordache, a început miercuri bătălia pentru codurile penale. Deși s-a arătat răbdător și ascultător de opinii, așa cum a făcut și cu legile justiției, Iordache s-a dat de gol la final: vrea să termine modificările codurilor penale extrem de repede.

În timp ce mai toți criticau propunerile controversate de modificare a legilor penale, Iohannis a ieșit în direct pe TV să anunțe că legile Justiției vor fi atacate în totalitate la Curtea Constituțională, dar și trimiterea acestora la Comisia de la Veneția, organism european cu zeci de membri din țările europene care luptă pentru democrație și stat de drept.

Lovitura grea a fost apelul către CCR să nu se grăbească și să aștepte opinia experților de la Veneția, un apel diplomat ce cu greu ar putea fi ignorat.

Florin Iordache nu s-a  panicat prea tare și a spus doar că președintele Klaus Iohannis se află în campanie electorală.

Un anunț important de la Bruxelles ar trebui să-i dea de gândit lui Iordache și, în general, PSD-ALDE-UDMR: O inovație majoră în cadrul bugetului propus este consolidarea legăturii dintre finanțarea UE și statul de drept, a anunțat miercuri Comisia Europeană #PE

Cu alte cuvinte, dacă statul de drept este în pericol, fondurile europene vor fi, de asemenea, în pericol.

Replica „avizată” a venit de la senatorul Șerban Nicolae. Liderul senatorilor PSD le-a spus comisarilor europeni că nu sunt la același nivel cu parlamentarii români, care exercită suveranitatea poporului.

Putea să o spună mai simplu: parlamentarii români sunt mai deștepți decât întreaga Uniune Europeană...

Tot legat de justiția din România: Fostul ministru de Interne și fost vicepremier, Gabriel Oprea, este acuzat de ucidere din culpă. Alături de el a fost trimis în judecată și firma care efectua lucrările ce au dus la moartea motociclistului de la rutieră, dar și administratorul acesteia.

Curtea Constituțională, condusă de fostul membru PSD Valer Dorneanu, l-a făcut scăpat pe Oprea de acuzația de abuz în serviciu.

La fel și în cazul fostului procuror general Tiberiu Nițu, care a scăpat basma curată tot cu ajutorul Curții Constituționale.

Revenind la Comisia Europeană, Executivul UE propune o reducere cu 5% a fondurilor alocate pentru agricultură, în viitorul buget al Uniunii, aferent perioadei 2021-2027, dar și plafonarea plăților directe pentru fermieri.

Trebuie spus că Comisia Europeană a propus o reducere a fondurilor alocate politicii de coeziune cu aproximativ 7% în viitorul cadru financiar multianual, aferent anilor 2021-2027.

O veste proastă vine și din Austria. Viena va reduce alocațiile pentru copiii muncitorilor din Austria proveniți din unele state UE.

Recomapndare de lectură: Washington Post scrie despre un chinez în vârstă de 85 de ani care a anunțat că vrea să fie adoptat.