DMT

de: DMT 26 Mai 2019 07:34

Cred ca cineva din "redactie" nu prea intelege sistemul actual de vot, dpdv tehnic. Sa vi-l desenez:
1. Exista un operator, care are o tableta, si care este primul in fata caruia se prezinta alegatorul. Operatorul ia actul de identitate, il scaneaza cu tableta iar tableta face doua lucruri: INREGISTREAZA acel CNP ca a votat, si valideaza faptul ca nu a mai votat in alta parte. Daca alegatorul va merge la alta sectie, tableta aceului operator va spune ca acel ins deja a votat. Ba, mai mult, atunci cand exista alegatori care voteaza la alte sectii decat cele unde sunt arondati, operatorul de la sectia de care apartine alegatorul va fi instiintat automat de tableta ca la sectia X s-a votat de catre Y, alegator arondat lui.
2. Alegatorul merge apoi la masa cu cei din comisie, semneaza pe tabelul nominal, i se retine actul de identitate pentru a se lipi pe el timbrul cu mentiunea votat p 2019, i se inmaneaza ce buletine de vot doreste (referendum, europarlamentare), i se da stampila, merge in cabina, voteaza, iese, introduce buletinele in urnele corespunzatoare, preda stampila, i se inapoiaza actul de identitate.
3. Toate operatiunile POT fi supravegheate de catre reprezentanti ai ong-urilor sau partide neimplicate in procesul de votare, prin membri inscrisi in prealabil.

Recapitulare>
Act de identitate scanat la operator (neinregimentat politic), care intra in baza de date nationala instantaneu (de aici si datele concrete despre cati, sex, oras/sat, varsta au votat la final), semnatura nominala pe tabel la comisie (formata din membri ai partidelor), timbu lipit pe versoul asctului de identitate.

Toata lumea lamurita?


Avertisment: Prin apăsarea butonului "Trimite" sunteți de acord ca textele introduse în câmpurile „nume ” și „comentariu” să fie făcute publice și implică acceptarea Termenilor și condițiilor de utilizare a site-ului EurActiv.ro
Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate.

Advertising