Camera Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind reglementarea modalității de raportare a stocurilor la produsele agricole.
Comisia Europeană va continua să sprijine exporturile agricole ucrainene și intenționează să gestioneze perturbările pieței din statele UE învecinate cu Ucraina prin intermediul măsurilor de sprijin din cadrul Politicii Agricole Comune.
Cu toate că așa numita „condiționalitate socială” va fi obligatorie abia din 2025, unele state membre ale UE vor începe să aplice standardele de muncă începând cu 2023, dar lipsa unui sistem de sancțiuni armonizat ridică multe semne de întrebare.
România consideră necesară și binevenită modificarea legislației privind etichetarea mierii comercializată în UE, spune Petre Daea. Deși e un producător important de miere, România importă cantități mari din state terțe.
În contextul inflației crescute și al scumpirilor în lanț, Comisia Europeană a recomandat statelor membre reducerea TVA la alimente. Guvernarea de la București a preferat măsuri de tip social, invocând existența unor cote reduse la produse de bază.
România e unul dintre cei mai importanți producători de miere din UE, dar în ultimii ani apicultura s-a confruntat cu diverse provocări: pandemie, importuri extracomunitare ieftine sau schimbările climatice.
Potrivit comisarului pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, rezerva de criză a Politicii Agricole Comune ar putea fi folosită pentru a sprijini agricultorii din țări precum Polonia sau România, afectați de afluxul de cereale din Ucraina.
Prețul grâului oscilează în jurul valorilor de 280 - 285 de euro pe tonă, departe de maximul său istoric, 438 de euro pe tonă, atins la jumătatea lui mai 2022.
Mai multe state membre și-au unit forțele pentru a face presiuni în vederea diluării unei iminente revizuiri a legislației privind transportul animalelor, insistând că practica nu ar trebui să fie interzisă complet, notează Euractiv.com.
Comisia Europeană a aprobat joi schema de ajutor de stat în valoare de 44 milioane de euro propusă de România pentru sprijinirea crescătorilor de bovine în contextul invadării Ucrainei de către Rusia.
O nouă politică agricolă se aplica de la 1 ianuarie și până în 2027 celor 27 de țari membre ale UE. Din ce în ce mai puțin comună, ea ține acum mai mult de juxtapunerea regimurilor naționale.
Cardurile de energie, care reprezintă un sprijin pentru plata facturilor la energie, urmează să fie distribuite de pe 1 februarie populației, iar începând cu 20 februarie oamenii își pot plăti facturile cu acestea.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.