Un studiu de caz prezentat de ARC 2020 semnalează inițiativa asociației Eco Ruralis, asociație care susține agroecologia și agricultura țărănească în România, de a salva semințele tradiționale.
Femeile sunt cel mai grup uitat de polticile agricole europene, deși ele reprezintă un sfert din forța de muncă în agricultura franceză. O rețea din Bretania vrea să promoveze problema egalității de gen în sectorul agricol, scrie EURACTIV Franța.
Birocrația excesivă, la care se adaugă lipsa terenurilor și a facilităților din zona rurală sunt principalele piedici pentru atragerea tinerilor, dar și a femeilor în sectorul agricol din Spania, scrie EFE Agro.
Politica Agricolă Comună a ajutat o familie din sudul Italiei să-și repornească, ba chiar să își reinventeze, propria afacere, scrie Sicilia Agricoltura, partener al EURACTIV.
Profitabilitatea redusă și infrastructura de proastă calitate fac din agricultură un sector neatractiv pentru tinerii greci, dar fermele ar avea o mare nevoie de implicarea tinerilor pentru a face un salt înainte, scrie EURACTIV Grecia.
Fermele de mici dimensiuni domină încă sectorul agricol din Polonia. Suprafața lor este în scădere, dar datele statistice arată că, în medie, un fermier lucrează între 2 și 5 hectare de teren, scrie EURACTIV Polonia.
UE are o misiune dificilă în sectorul agricol: întinerirea forței de muncă. Sprijinul pentru tinerii fermieri este esențial, dar și alte fonduri europene pot ajuta la înființarea de noi afaceri în agricultură.
Lipsa unei infrastructuri dezvoltate în zonele rurale din Germania, precum și sprijinul redus de care beneficiază fermele mici îi descurajează pe tineri să investească în agricultură, forțându-i să se mute la oraș, scrie EURACTIV Germania.
Uniunea Europeană trebuie să se ocupe de schimbarea generațiilor în agricultură fie că își dorește sau nu. Dar pentru a avea șanse de rezolvare a situației, statele membre ar trebui să asigure un buget solid pentru Politica Agricolă Comună post-2020.
Sectorul agricol din UE este afectat de îmbătrânirea forței de muncă. În 2016, doar 11% dintre managerii de fermă din Uniunea Europeană aveau mai puțin de 40 de ani, potrivit datelor Eurostat.
Comisia Europeană a adoptat deja o sumedenie de măsuri în vederea simplificării politicii sale agricole, dar discuțiile se concentrează acum asupra viitoarei PAC, post-2020.
Comisia Europeană și statele membre caută încă metode de simplificare și eficientizare a complexei Politici Agricole Comune, continuând eforturile depuse în ultimii zece ani.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.