Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu, a anunțat, marți, că o tânără din România (27 de ani) este infectată cu virusul Zika. Cazul este unul izolat legat de o călătorie într-o zonă cu transmitere activă a virusului.

Este primul caz de infecție cu virusul Zika confirmat în România.

Femeia a contractat virusul în timpul unei călătorii în interes de serviciu în Martinica, la sfârșitul lunii iunie-începutul lunii iulie.

"La o zi de la întoarcere tânăra a manifestat simptome, precum febră ușoară, erupții pe piept și pe brațe, a fost internată timp de două zile la Spitalul de boli infecțioase Victor Babeș, apoi a fost externată având în vedere că simptomele nu mai erau prezenze. Tânăra este în afara oricărui pericol ... iar cazul este unul izolat legat de o călătorie pe care aceasta a efectuat-o într-o zonă cu transmitere activă a virusului", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu, într-o conferință de presă.

În această perioadă, tânăra trebuie să ia o serie de măsuri de precauție: să evite înțepăturile de țânțari și să aibă relații sexuale protejate cu partenerul său de viață. Totodată, femeii i s-a recomandat să evite o sarcină în următoarele opt săptămâni.

El a mai spus că că e important de subliniat că nu este vorba de o infectare pe teritoriul României.

Colintineanu e explicat că virusul se transmite în principal prin înțepătură de țântar, specia Aedes aegypti, în România existând țânțari din această familie, însă din subspecia Aedes albopictus, "o subspecie cu un risc redus de transmitere a acestui virus".

Virusul se mai poate transmite și prin relații sexuale, respectiv, prin sânge. 

Riscul transmiterii virusului pe teritoriul României, minim

"Foarte important de transmis opiniei publice din România estre următorul faptul: virusul nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu pielea", a precizat Colintineanu.

"Riscul transmiterii pe teritoriul României...este minim, mult mai degrabă persoanele care călătoresc în zonele de risc cu precădere cele care intenționează în viitorul apropiat să viziteze Brazilia cu ocazia Jocurilor Olimpice de Vară sunt rugate să-și monitorizeze starea de sănătate și să consulte un medic dacă apar simptomele după o călătorie cu precădere în America Latină sau în zone din Africa", a mai spus el.

Gabriel Popescu, specialist în boli infecțioase, consilier al ministrului Sănătății, a declarat că, de obicei, această infecție nu evoluează sever.

El a explicat că principala problemă constă în apariția de malformații congenitale, în special microcefalie, la făt, atunci când o femeie însărcinată este infectată cu virusul Zika. 

Cum se manifestă: Febră, dureri de cap, stare generală alterată, apariția de erupții tegumentale, dureri de mușchi și încheieturi, conjunctivită.

În ceea ce privește tratamentul, medicul a precizat că nu există "un tratament specific dedicat antiviral împotriva virusului Zika".

"Tratamentul constă în repaus, odihnă, hidratare corespunzătoare și medicație care să înlăture manifestările bolii", a mai spus Gabriel Popescu. 

Dezinsecție în București

Colintineanu a precizat că, în timpul zilei de luni, Ministerul Sănătății a discutat cu Primăria Capitalei, cu primăriile sectoarelor 3 și 6, unde se află spitalul Victor Babeș, respectiv, domiciliul pacientei, despre necesitatea începerii unor acțiuni de dezinsecție împotriva țânțarilor.

De altfel, Primăria Capitalei a demarat o astfel de acțiune luni seara.