Președintele Klaus Iohannis va participa în perioada 13 - 14 decembrie la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

De asemenea, în marja reuniunii Consiliului European, președintele României va participa și la Summitul Euro în format extins, anunță Administrația Prezidențială.

Subiectele aflate pe agenda de discuții a Consiliului European se referă, în principal, la negocierile privind viitorul buget al Uniunii Europene (UE) post-2020, la aspecte legate de Piața Internă a Uniunii, gestionarea fenomenului migrației, combaterea schimbărilor climatice și lupta împotriva rasismului și a xenofobiei.

Referitor la viitorul buget al Uniunii, președintele Iohannis "va pleda pentru adoptarea cât mai rapidă a acestuia, menționând că, în calitate de viitoare Președinție a Consiliului Uniunii Europene, România va acționa pentru obținerea unor progrese semnificative în negocieri". 

Președintele Klaus Iohannis va susține avansarea eforturilor statelor membre UE în privința dimensiunii externe a migrației și o implicare activă în dialogul cu partenerii externi, țările de origine și de tranzit ale migranților, pe baza legăturilor tradiționale cu aceste țări, în vederea unei abordări eficiente a acestui fenomen.

Cu privire la aspectele legate de Piața Internă a Uniunii Europene, președintele va susține continuarea eforturilor de consolidare a acesteia, arătând că România va promova, în calitate de Președinție a Consiliului UE, demersurile menite să contribuie la aprofundarea Pieței Interne și avansarea procesului de punere în practică a Strategiei Uniunii Europene pentru Piața Internă.

Vineri, Klaus Iohannis va participa la Summitul Euro în format extins, în cadrul căruia va reitera susținerea României pentru obiectivul de consolidare a Uniunii Economice și Monetare.

Totodată, Președintele României va sublinia că deciziile care vizează consolidarea zonei euro sunt foarte importante pentru viitorul UE și, în consecință, va susține păstrarea acestor dezbateri în format extins, cu participarea tuturor statelor membre, inclusiv a celor care nu fac parte încă din zona euro.