Consiliul UE a adoptat luni noi norme privind taxarea rutieră electronică, urmare a acordului provizoriu încheiat cu Parlamentul European la 20 noiembrie 2018.

Uniunea Europeană instituie un nou sistem de schimb de informații care va permite autorităților naționale ale statelor membre să aibă acces reciproc la datele naționale privind înmatricularea vehiculelor, pentru a-i identifica pe proprietarii de vehicule pentru care nu au fost plătite taxele rutiere.

Noile norme sporesc interoperabilitatea sistemelor de taxare electronică, acestea devenind mai eficiente din punctul de vedere al costurilor și mai ușor de utilizat. Normele vor îndepărta obstacolele administrative, cum ar fi procedurile greoaie de aprobare și specificațiile tehnice locale nestandardizate. În consecință, furnizorii de servicii de taxare rutieră electronică vor avea un acces mai ușor la piața colectării de taxe rutiere.

Votul de astăzi al Consiliului încheie procedura legislativă. Votul Parlamentului European a avut loc pe 14 februarie 2019.

Directiva va fi semnată de ambele instituții și va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE. Ea va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare, iar noile măsuri se vor aplica la 30 de luni de la intrarea în vigoare.